zondag 24 februari 2013

Mungbonen-curry

Deze curry is ook wel bekend als Kitcheree. In het recept is van oorsprong rijst, maar bij het Groene Dieet is dat voor de meesten niet de bedoeling.

Mungbonen Curry (Kitcheree)

Ingrediƫnten:
250 ml mungbonen (volume)
    of 125 ml mungbonen en 125 ml basmati-rijst
1 liter water
ca. 500 gr gemengde groenten naar smaak

Massala-mengsel:
1 el Ghee of olijfolie
2 tot 3 knoflookteentjes, geperst
1 ui, gesnipperd
1/2 gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 tl kurkuma (turmeric)
1 tl komijn
1/2 tl koriander
Zaadjes uit 2 kardamompeulen of 1/2 tl kardamompoeder
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 groene peper, gesnipperd en zaadlijsten verwijderd
1 el zeezout

Bereidingswijze:
Breng een grote pan met water en het zout zachtjes aan de kook.
Was de mungbonen en verwijder eventuele steentjes. (Was evt. ook de rijst)
Maak de groenten schoon en snijd in stukken.
Verhit de Ghee of de olie in een grote koekenpan of wok.
Voeg de wortel-drie-eenheid toe: knoflook, ui en gember. Fruit zachtjes op een matig vuur. Voeg alle specerijen toe als de ui glazig is geworden. Bak het geheel nog zo'n 5 minuten. Zet het vuur uit.
Doe de mungbonen in het kokende water. Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Kook de bonen ca. 15-20 minuten met de deksel op de pan.
Voeg het massala-mengsel en de overige groenten toe aan de mungbonen in het water. Kook nog gedurende 30 tot 45 minuten of totdat de bonen en de groenten gaar zijn. Het geheel wordt nu een soepige substantie.
Zet de pan van het vuur en laat nog 15 tot 20 minuten staan met de deksel op de pan.
Serveer met verse gehakte kruiden naar smaak, zoals peterselie, koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten