zondag 24 februari 2013

Geheim van de mungboon

Mung beans
Waarom moet ik mungbonen eten?
Mungbonen zijn peulvruchten en een goede bron van eiwitten voor zowel vegetariërs en vleeseters. Mungbonen worden gezien als detox-boon bij uitstek, vooral als ze geweekt zijn of gekiemd.
Gekookte mungbonen zijn ook ontgiftend en voedzaam en een fantastische aanvulling op veel gerechten.
Mungbonen zijn makkelijker verteerbaar en sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Ze zijn dus ook geschikt voor mensen die anders last hebben van peulvruchten. In elk geval zorgen mungbonen voor minder winderigheid dan andere peulvruchten.

Voedingswaarde
Mungbonen zijn een geweldige bron van kalium, benodigd voor een goede werking van hart en bloedvaten en benodigd voor een gezond zenuwsysteem. Mungbonen bevatten ook de benodigde vezels voor het verwijderen van een overschot aan cholesterol en oude hormonen uit het lichaam. Hun vezelhoeveelheid maakt ze goed voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, omdat het de afgifte van suikers laag houdt.
Mungbonen bevatten goede hoeveelheden vitamine B, benodigd voor de afgifte van energie uit voedsel. Ze bevatten ook magnesium dat gebruikt wordt bij stress.
Gekiemde mungbonen ontwikkelen mooie hoeveelheden vitamine C, benodigd voor een goede werking van het immuunsysteem.

Wie zouden mungbonen moeten eten?
Iedereen met een hoog cholesterol en een kans op hart- en vaatziekten.
• Mensen die lijden aan stress kunnen de hoeveelheid kalium en magnesium behulpzaam vinden bij de bestrijding hiervan.
• Iedereen die wil detoxen of ontgiften. Mungbonen zijn goed voedsel om te eten in zo'n periode.
• Iedereen met "luie" darmen. De vezels in mungbonen is geweldig voor het stimuleren van de peristaltische bewegingen van de darmen.
• Iedereen met een hoge bloeddruk.
• Mensen die lijden aan weinig energie of schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Mungbonen zijn traag in de afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau.
• Iedereen die zoekt naar gezonde, vegetarische eiwitten, vegetariërs of vleeseters. Het verminderen van de inname van dierlijke eiwitten kan prima door die eiwitten te vervangen door de eiwitten in mungbonen.

Aanbevelingen
Peulvruchten, zoals mungbonen, kunnen dagelijks gegeten worden. Mungbonen zijn ideaal om te wennen aan het eten van peulvruchten, door hun makkelijke verteerbaarheid en relatief snelle kooktijd. Weken van de bonen tot ze flink gezwollen zijn en daarna koken met milde specerijen zoals gember, komijn, koriander en kurkuma maakt ze nog makkelijker verteerbaar.
Ze kunnen worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en curry's.
's Nachts weken van de bonen en het laten ontkiemen van de mungbonen is tevens een goede manier om ze makkelijker verteerbaar te maken. Door het ontkiemen verhoogt de voedingswaarde ook nog.
Gebruik gekiemde mungbonen (taugé) rauw als snack of in salades of wokgerechten.

bron: You are what you eat, Channel 4.

1 opmerking: